2009年11月27日 星期五

新聞

1)
facebook自殺群組事件好像愈鬧愈大,接二連三收電郵「提醒」「跟進」。
我的跟進方式就係forward電郵。今朝打電話俾廠長「提醒」一下,佢哋原來收咗SMS,真係估佢唔到咁先進。

究竟哩次會唔會有驚無險?

其實係咪日日都有細路 attempt suicide 架...點知關唔關今次事?

2)
李誠:顯見醫院走漏眼 (明報)
【陪審團建議醫院日後加強精神病人出院的評審機制,包括要多過一名醫生或資深醫生負責檢查及同意讓病人出院。】
【李誠: 假如有資深醫生或臨床心理學家反覆跟進,便不易「走漏眼」。】
好彩李誠都 quote 精神科醫護人手比例,之前有報導話個官質疑主診醫生經驗淺,其實我會懷疑資深都可能出事喇。醫護人手比例咁差,醫生見得病人幾耐? 可以有幾了解?

【資深醫生和臨床心理學家主要聽取主診醫生的意見而評估...】
忽然諗,其實聽主診醫生的意見而評估已經唔錯。門診嘅個案「只」聽阿媽講,問題仲多。喺學校曳到飛起,勁hyper又話俾醫生聽無事;一兩次發脾氣唔想做功課就話有對抗性;自己心急阿女唔係又話佢唔專心,跟唔上指令。有病唔認有病; 無病又話到個小朋友有病。「聽取阿媽的意見而評估」都幾大鑊。好彩間唔時醫生會排d小組再做觀察先斷症,不過d小組又係排長龍。

3)
【中大醫學院內科及藥物治療學系教授江碧珊解釋:「缺乏睡眠會令神經內分泌失調,令飢餓荷爾蒙及壓力荷爾蒙皮質醇上升,交感神經系統亦長期處於作戰狀態,引致肥胖。」】

嘩~積極鼓勵我做個乖寶寶,完全justify我成日要瞓覺。

沒有留言: