2010年4月21日 星期三

結果還是去台灣。
罷了罷了,她用她的方法慣壞我,我用另一些方法慣壞她。
她想我去就去吧。

是的,「成功」reinforce 媽咪覺得我份工好得閒。

6/5 中午 香港到台北,黃昏到台南
7/5 黃昏到台北
8/5 seminar (0815-2100)
9/5 黃昏回港

聽完我的行程,她馬上說「啊!會不會好趕,趕不上聽書」(我懶得介紹seminar,只跟她說我去聽書。) 我回應「咁你又有乜解決方法?」媽咪「無,咁你去完聽書先返台南囉!」我真的沒好氣,好像我隨時安排、怎樣安排都能隨心而行。年假我真的大把,但要學校放人有困難嘛。我為了等學校回覆,遲了留位,結果無中華機,要搭港龍,貴$200 呀! (係呀,我孤寒又唔怕死,一向中華機照殺~)

--------
發完牢騷,其實有正經嘢 (嘿嘿...正經哩個詞,人人理解不同~)

我99%機會到書店逛逛。
有無朋友仔同學仔想要我幫忙買書? 如有,請詳列書名、作者和合理價格(例如:超過台幣200就不要買)。咁...我....用勞力,千里托書,諸君要準備請我食飯囉。咁你哋自己諗餐飯會唔會貴過香港-台灣買書差額。
(我估睇開哩薯嘅人,唔會愚弄我,叫我托本英漢大字典掛.....)

13 則留言:

小玄 提到...

我有玄學書想買....不過我唔係你的朋友仔同學仔..無行~~~

小星 提到...

都唔係唔可以幫手買,你可以E-Mail資料畀我 (littlemerrystar@gmail.com)。如果我仲抬得郁d書行李箱夠位,可以順手。

不過,真係真係要先旨聲明,我未必一定帶到書畀你。我個人嘅心好偏好偏,優先位置一定係畀朋友仔同學仔。

匿名 提到...

Cheaper than 200 Taiwan dollars... not easy wor... @@

Classmate R

小星 提到...

只是例子。

即係你覺得本書最多值幾錢,如果你為本書肯畀$1000,咁我見標價$1200我就唔買。你可以跟我說「唔好理,見到就買,多多錢都無問題」。

小玄 提到...

小星,

你只逛誠品書店?

當然以朋友仔同學仔為核心, 我明...有時候唔駛咁白既...可能星媽遺傳到"口才"比你..哈哈~

另點解你會唔怕死?

小星 提到...

你只逛誠品書店? <--時間有限,我估不可以去幾處書店,照道理同事應該選誠品。

其實我話99%去書店,因為今次去的是台灣,又與這一群人去。他們都無可能和我飲酒睇艷舞吧!


點解你會唔怕死? <--「怕」死,這個話題有點複雜。不想用留言位置回答。
暫時只答一句,fear of death vs anxiety of death 係唔同,我anxiety of death都會高。

小星 提到...

又其實,我只想表達中華機予人的安全感。

匿名 提到...

how come i dun know you are leaving!!!!!!!!!

小星 提到...

my love

you are away with ur man far far far away (***sobbing)

think about what you want from taiwan, i will get it for you

匿名 提到...

I will send you a list~~~ =P

Classmate R

小星 提到...

Classmate R

Welcome~

小玄 提到...

小星,

看過誠品網站, 想要的書都斷了貨..我諗要在香港買貴書.
謝謝你的幫忙.

小玄

小星 提到...

ok...