2010年4月29日 星期四

雙眼皮

人們喜歡對照以前和現在的照片,然後說誰和誰整容了。
我曾經是其中一份子,並覺得否認的人好無聊,所謂有證有據,抵賴什麼。

現在的我不敢這麼說。
我喝了酒、陽光猛、愛睏是會圓眼變長眼 (可能因為我的眼睛小,大家根本沒發現過。)
除了眼形狀轉,由早一兩年開始我已發現如果我哭過或很疲倦,原本單眼皮會變雙眼皮。後來,左眼雙眼皮。再後來,即是老了,即是現在。雙眼皮長駐左眼,右眼愈來愈多時候有。(終於唔使鴛鴦眼~)

早幾日女友說某某想(已??)割雙眼皮,我就要女友勸某某等一下。過兩年就有雙眼皮,不用浪費金錢。

可惜,聽說某某等唔切。

12 則留言:

雪人 提到...

我細個都係單眼皮, 大大0下就變左雙眼皮

匿名 提到...

me too me too!

小星 提到...

咦...其實係咪個個大咗都會變雙眼皮?
只不過我發育遲緩/有Developmental dealy??

匿名 提到...

我都有一段時間想有雙眼皮(但從來冇諗過要割!),但係諗下諗下,覺得呢d好多時都只是當時人將d唔講唔知嘅芝麻綠豆無限放大!究竟在乎嘅係咩 / 係邊個?記得中學時學校有一期個theme係 WE ARE BEAUTIFUL BECAUSE WE ARE UNIQUE. 好有意思!(不過我都覺得要遮下瑕嘅,例如對panda eyes...)

嘉雲同學

匿名 提到...

P.S. 我敢講我永遠都變唔到雙眼皮,因為我對單眼皮實在太堅強!

嘉雲同學

雪人 提到...

嘉雲

我都好記得呢個theme, 到而家都好深刻!

小星 提到...

點解UNIQUE就係BEAUTIFUL呢?

匿名 提到...

Umm...it's kinda religious. We believe so because we are all God's creation. And I think when you are confident of yourself, 單眼皮、雙眼皮、三眼皮、n眼皮 all don't really matter.

嘉雲同學

小星 提到...

when you are confident...

雪人 提到...

極力推薦你睇「你很特別」繪本(上網search有好多), 你就會明白多D :P

小星 提到...

好,我遲d為自己外表好down時睇吓。

匿名 提到...

i haven't read 「你很特別」 before. it's really meaningful! Thx 雪人

雙失的嘉雲同學