2010年6月6日 星期日

合唱團

以前參加童聲合唱團,由小學到中學差不多十年。每個星期六下午都要練歌。天賦所限難成大器,倒是對童聲合唱多了點認識、培養了興趣。

我常覺得沒有和一般青少年一樣迷明星,除了我媽限制我看電視,就是參加了合唱團。(同埋真係好鬼忙,一年幾次表演,又要加班練歌。)
當時應該唱片業蓬勃,當紅演員都走去唱歌,唱片又會賣得。極佳例子是梁朝偉,最記得有一天指揮說「你們這班人學唱歌這麼年,要聽歌都要識分好壞,好似梁朝偉咁嘅歌都賣碟,真係...」「我欣賞周潤發,佢知自己紅,出唱片都總會有人買,但係又知自己唔識唱歌,唔想呃人錢...」(內容大意)。可能我誤會了,但那時候,我真有種感覺他是指流行曲「不大好」。然後,我有點怕自己「喜歡」了不應該的對象,被看不起。

現在看來,不屑流行曲是挺無謂。也不是古典音樂比流行歌高尚或者難。
其實,童聲合唱的技巧和唱流行曲是兩回事。唱得好童聲合唱歌曲不一定會唱好流行曲。

年紀愈大,我就愈少了人、物、事「看不起」。
流行曲是其中一例。

4 則留言:

小玄 提到...

小星,

我覺得梁朝偉首"你是如此難以忘記"真係OK喎...唱出得情惑..歌唱技巧我就唔識~
至於以前周潤發出碟...我有買比亞媽呀...發哥係佢偶像嘛...至於呃錢與否..見仁見智~
歷史上都有不少國皇為博紅顏一笑, 傾國傾城. 活得快樂..傷害唔到人..有乜所謂呢~

小星 提到...

是沒有所謂。

包容度隨年齡增長,現在的我覺得聽Twins同睇CCTVB都無問題。

小時候太害怕得不到認同,「認同」的標準又會跟尊重的大人。

黑人 提到...

知道背後的學問之後,我不會看不起廣東流行曲,但真的不喜歡聽,無計。

小星 提到...

「看不起」和「不喜歡」是兩個不同的Constructs 吧!