2010年7月25日 星期日

加班

我有一個看法: 加班唔型!!!!!
所以我不喜歡加班。

工作總會有突發事件或較忙碌的時段,那樣的幾次加班還可以。要是要不停加班,日日如是,那樣很不型。不型也許不要緊,不健康卻是大事。
身邊有這樣的人,卻不好意思問「工作是否不適合你?」

當然也有些變態老闆,以令員工加班為榮。唉~

---------------
咁呢,我哩個月好唔型呀。
平日要開會,見客咁遲放工可以攞CL,我一向不當「加班」。我講D加班係要攞嘢返屋企做,例如做PPT同寫報告。我手腳唔算快,不過都唔太慢,對自己要求不太高,不會一隻報告對十次或PPT搞華麗畫面飛來飛去......很少做唔切要加班。為了這次夏季旅行,我今月加班次數是一年多兩年的總和。總算有成績,如無炸彈突爆,應該都不用在假期擔心來不及交報告。

然後我又在想,年假多只是好聽「似吸引」,其實同行都有不少人是攞假喺屋企做嘢。晚上和週末本來是休息時間,卻用來工作,不就是蝕假?

4 則留言:

匿名 提到...

加班唔型!

小星 提到...

係囉~ 胸有成竹,知道工作需用多少時間,懂如何分配時間凡去處理工作,遊刃有餘咁完成工作型好多。

匿名 提到...

"胸有成竹,知道工作需用多少時間,懂如何分配時間凡去處理工作,遊刃有餘咁完成工作型好多。"
新年願望

唔型嘅Tree

小星 提到...

唔型嘅Tree

我打錯字,你又全個 COPY :)
「凡」<--的

-------

新年過咗好耐,你幾時生日,做生日願望喇~