2007年10月16日 星期二

第一次 C.M.

這篇是送給關心我的同學們和 my dearest V~ (因為只有你們明白C.M.的含義吧!!)

首先,要多謝你們的關心。 雖然這兩天很累但我仍然很好 - 沒有受'感染'也沒有哭過!


感想:

1) 對自己要有信心,我們經過訓練真的能應付 C.M.
2) 有兩類較難 screen/identify: a) 年紀較少的學生語言能力弱 b) 年紀較大的男學生會因各種原因不願表達 /用其他行徑混淆自己情緒
3) 即時判定你見到的學生屬哪類,不肯定的,我自己採「寧枉勿縱」概念
4) 要有快反應,因為要即時答建議行動
5) 如果人手不緊張,有機會盡量'邀請'supervisor幫手一起見個別學生或家長,看他們做一次,自己能力會大有增進
6) 要食好飽的早餐,因為唔知幾時有時間食午餐
7) 要有好體力!!!!!!馬拉松式會議在我加入前一天已進行,聽說到凌晨一時多。到我 report duty 時見到 supervisor 雙眼微血管全紅!!用紅紅的雙眼繼續'不停'工作 (早上六時半至下午六時呀)。我後生咁多都覺得好辛苦
8) 從我們的角度,傳媒真的過份,影響到學生對事件反應 (當然,這是記者的工作...)
9) 要打扮得漂亮些,因為唔知幾時有人拍攝/影相 (真係影咗都唔知!!!) 不幸地將你攝入畫面,你會希望自己外表還不會'太嚇人'
10)得閒要溫 C.M. 的 ebook,好重要! 你以為自己去參觀,人哋當你係 official staff,你要即時代入角色開工。我唔係之前一晚溫書都唔知點收科

6 則留言:

匿名 提到...

這兩天真的辛苦了。妳好叻,冇受到戈心感染;我就連睇新聞都已經有d「滾動」...@@

小星 提到...

唔係我好叻,正正因為我唔叻,所以專心自己負責的工作,沒有空間受影響。

只不停想: 有無遺忘要做的程序和要問的問題,宜家個case咁,點處理好呢?

...又要留心觀察'大人們'如何處理各樣狀況。難得的學習機會嘛。

匿名 提到...

學習上,我想有咁0既機會;情感上,我完全抗拒,唔想有任何咁0既事件再發生......
但仍很想聽多d 妳0既分享!

匿名 提到...

謝謝你的分享, 我覺得某d 看似trivial 的points 對我十分有用呢 (請原諒我的中英夾雜)~ 正如同學R話齋, 呢d真係又想去學習下, 但又唔想有大wok 0野出現, 好矛盾

小星 提到...

唔使客氣~

有'大人'提過係 SKII 做 sharing...
唔係咁自在囉,你話trivial 的points 講好唔講呢? 我自己就覺'trivial 的points' 先至係真感想! 同學要知的technical 嘢,我都無資格講啦~

匿名 提到...

其他人會點睇我唔知呀~ 不過我覺得technical的事, 大家睇ebook都吸收到, 我會想聽你分享ebook以外的心得 :)

食早餐對我0黎講好重要, 但我成日一趕時間就食唔切! 另外, 我返學返工都烏烏wer wer,所以你的#9對我來說, 都係好好的reminder!