2008年8月16日 星期六

煙火大會

在東京看了兩場大型煙火會。大型是真的大型,地方大﹑人數多,主辦單位放上萬發煙火。一場煙火大會歷時約一句鐘。

在日本,很多人都會穿上和式衣裝結伴賞煙火。想當然已,要好位置便要早些「霸位」。
你看,日本人都買地墊的。地墊鋪滿整個場地。

***


天氣很好,涼爽的風,吹起清草味。
我一邊吃著串燒﹑八爪魚丸和冰凍的綠茶,一邊有的沒的說著說著,等待煙火的時間也很舒服暢快。


** **

煙火很美吧! 沒有高級相機﹑沒有專業技術連腳架也沒有的我,只能拍下這種水準的照片。能表現給你們看到璀璨華麗的煙火場面嗎? 其實煙火還有心型﹑哈哈笑面和魚狀的,我那時只曉得"嘩嘩嘩"忘記拍照了......

***********

在日本看煙火的時候,我真的很高興。

8 則留言:

Miss Kwong 提到...

We've missed this event at Fukuoka!

匿名 提到...

What a pity~ I think it's a gd experience to watch firework at Japan.

高貓 提到...

呀!!!
我一路都好想去參加煙火會,著住沿衣幾開心呀!但時間就唔啱呢....>_<

匿名 提到...

唔知你有冇留意到呢?其實花火大會响日本係好多年青情侶示愛o既日子, 所以好多人拍住拖咁去架~!

匿名 提到...

高貓
我有專登選日子架,因為我好想睇煙火。

kat tong
"花火大會响日本係好多年青情侶示愛o既日子, 所以好多人拍住拖咁去架"

即係前一年示愛成功,第二年拍拖紀念日一齊去睇? so sweet...

我唔記得"有冇留意到"囉,不過根據自身經驗,嘻嘻~ 我相信好多人拍住拖咁去架!

匿名 提到...

我覺得你影得好靚呀~ 咁你地出年仲會唔會再去花火大會呀? :-p

小星 提到...

雪人

>我覺得你影得好靚呀~
多謝多謝!!其實和我去看煙火之前,某君試過自己齊裝備去影煙火。因為咁嘅原因,佢一貫「老實」咁同我講-我咁影,點都唔會有相令佢覺得好。


>咁你地出年仲會唔會再去花火大會呀?
哈哈~今年唔知明年事...

匿名 提到...

haha, 就正如我細佬亦都唔會覺得我d相影得好睇, 連幾好佢都唔會覺得 >__<