2009年4月23日 星期四

寫blog

華姐說「近來大家都少了寫blog,想必是工作忙了」
我自己對號入座,今晚就寫喇!

其實,整體來說,我沒有特別忙,只是近來心情比之前好,雖然公私依舊一樣,卻已調整心態,變得更接受「必須接受的現實」。再說就是上星期生病了,要看醫生吃藥請病假的那種生病。人一直昏昏呆呆的,也沒有心機打中文字。你們知道嗎? 我現在還是要單手打速成,還有很多字不懂得怎麼拆!!! 例如「風」字,成日用都唔識拆,偶爾阿 V online MSN,我會直接問 how to type 'wind',有時要去雅虎字典,打 wind,然後 copy 個字。唉...呢個時候,我又不得不承認自己有小小小小笨。

係囉,其實唔會無嘢寫嘅。我又唔係考狀元,又多好好人好包容嘅朋友,寫無聊嘢都無所謂。無聊嘢我一日發生/諗到一千幾百樣...

舉個例:
我琴晚食舊炸魚,都可以聯想到「接吻技巧」; 今日 C.M.,聽個小男孩講感受,諗起一d女人發現男人外遇。
寫寫下又會諗: 你哋會唔會想估吓我呢d跳躍式思考的步驟,不過又覺得你地會諗到係一件神奇的事...

Anyway,我已經認咗衰, 我真係好鬼無聊,唔好鬧我。
我明晚(或者星期六)開估啦~

3 則留言:

提到...

真係跳得好快wor :p

雪人 提到...

果然配合小星活潑跳脫的個性
btw, 風=竹弓竹中戈 (倉頡)

小星 提到...


真係好快,就在電光火石那一瞬間!! :)

雪人
即係呢...活潑跳脫好似太正面,無人鬧我黐線就好了。
另外,要謝謝你教我拆字呀~