2009年9月26日 星期六

殘疾歧視條例

香港有殘疾歧視條例架~

嗱,話人哋蠢呀低能呀要小心d。
講之前可以問吓佢「你係咪真係低能?」
分分鐘佢真係得有限智能甚至IQ低於69分,你話佢,就觸犯殘疾歧視條例。
告你架!

又其實,你真係醒或者高能?

如果咁高能,請用少少時間學識關心別人,體諒他人感受。

10 則留言:

匿名 提到...

um... 咁好似係 state the fact 喎,除非因為佢「真係低智能」而令其權利及機會等受損,是嗎?

但係冇啦啦做咩咁寫?

同學 R

小星 提到...

我用「『話』人哋蠢﹑低能」的確是太mild的情況和字眼。

可能潛意識覺得一般「話人哋蠢﹑低能」的人都不懷好意,存心取笑或者侮辱人。

當然情侶和朋友時而打情罵倩時而開玩笑,也是有的。

-------
殘疾歧視條例教育實務守則

4.6 殘疾騷擾
4.6.1 殘疾騷擾是指基於某人的殘疾而向該人或該人的有聯繫人士作出不受歡迎的行徑,而一名合理的人在考慮所有情況後,會預料到該受騷擾者會因該行徑而感到受冒犯、侮辱或驚嚇。

4.6.2 以下例子可構成殘疾騷擾:
w 一名學生在操場上無禮地模仿一名有脊裂的同學,嘲笑該同學的殘疾。
w 一名患有唐氏綜合症的學生被教職員喚作「白痴」和加以取笑。

4.7 殘疾中傷
4.7.1 殘疾中傷指任何人藉公開活動煽動對殘疾人士或某類殘疾人士的成員的仇恨、嚴重的鄙視或強烈的嘲諷。

4.7.2 以下例子可屬殘疾中傷:
w 在幼稚園的家長會上,一群學生家長公開嘲諷一名有殘疾的家長。
w 一名有嚴重視障的女孩進入飯堂時,一名學生在多人面前高聲嘲笑她,大聲說「盲人不得進入校園」。
w 公開張貼嘲弄弱智人士的海報。
w 一名母親在學校內被公開嘲笑,指她有一個患有自閉症的孩子。

4.8 嚴重殘疾中傷
4.8.1 嚴重殘疾中傷指任何人藉公開活動煽動對殘疾人士或某類殘疾人士的成員的仇恨、嚴重的鄙視或強烈的嘲諷,而所採取的手段包括威脅對該殘疾人士的身體或其處所或財產、或其可以到達的處所或可獲或享用的財產加以損害。煽動他人對殘疾人士採取以上行動亦屬嚴重殘疾中傷,乃屬刑事罪行。

阿甲 提到...

好彩我仍可以合法地話你低能。

小星 提到...

阿甲
其實我聽到哩d條例嘅時候,都有諗過 -- 咦?! 我俾人話蠢都好hurt喎,但係無條例保護...

Apple 提到...

其實你係受到條例保護既,下次人地話你蠢嗰陣可以告佢

小星 提到...

衰人!!!!!!你生意好淡咩?

Apple 提到...

我指你係受到有關誹謗既法律保護啫 :P

小星 提到...

多。謝。哂。

阿甲 提到...

咁「思考能力遭受嚴重挑戰」囉,都係一句唶。

小星 提到...

哩一句長d囉