2010年11月30日 星期二

工作零零碎

1) 我宜家有D驚有另一隻鑊,但係膽博膽喇!要因為可能會發生嘅事做演習,我真係唔忍心。如果我做,好似挖開他們的傷疤、甚至根本傷口還在流血未結疤!唉......

2)隔了幾天,我在 team meeting 仍撒嬌,繼續發洩我被藐之怒。我估老細想安撫我,佢話「做一單大鑊嘢,IQ、EQ、AQ、乜Q都考埋。」一個不小心,聽起來像粗魯說話。我又發傻的笑。

3)老細分享經歷,原來早幾年有一單大嘢,佢要幫手。佢已經係嗰班人當中嘅「妹妹」。我又發狂大笑。

4)咁咪係囉! 佢都係「妹妹」,對家點會欺負佢哋。佢又點會明我喺現場受嘅委屈。

5)老細要我一開始同人哋拆掂數先開波....... 我真係唔識做,哩個同性情有關。我真係唔識同人哋爭(也不是說爭,就算分地盤,我都唔識架),我會好尷尬。

5)不過我又會想,可能下次我真係識做、真係做到。有時,會有D"鬼上身"情形!!

6)好似今次,我竟然「教」人講嘢和應對問題,又似乎做得有紋有路!十萬個奇怪,明明我是那種不懂修飾說話,往往直接回應(而且出事)的人。

7)D"鬼上身"可能係我好投入「角色」而產生。我一向都覺自己扮緊專業人士,經過長期嘅催眠,宜家真係有D似!!(我係咪應該催眠一下自己"係一個人見人愛的可人兒"呢? :P)

沒有留言: