2010年12月2日 星期四

玫瑰。紅酒梨

今午與同事到銅鑼灣 Caffe Habitu the table 吃飯,跟餐加錢的話有飲品。
左選右揀,玫瑰忌廉喜冰樂 好似好特別喎,不過我又應該更喜歡菠蘿熱情果喜冰樂的味道。我一向愛酸酸甜甜的食物!

結果兩樣喜冰樂也沒有選,因為Caffe Habitu the table的「加錢有飲品」方法很奇怪,我於是選了果茶。

重點是,我放棄玫瑰忌廉喜冰樂,因為我想我在家也可以製作玫瑰味的食品 -- 用果醬!
我說原因的時候,嘉雲覺得難以置信,於是我匆忙想了一兩款可以用果醬製造的飲品。

還未有空買其他材料試製飲品,倒是回家被媽咪「要求」消滅兩隻梨。
靈光一閃,又來玩食物了~


我不懂酒的,廚房有這個我就加這個。


今晚做的工夫是紅酒加蜂蜜浸已去皮的梨。打算浸一天。
明晚有空的話,可以用花果醬加少少水和糖煮,放切好的梨釀糖衣。
那不就是一道又香又甜的醉人食品?

11 則留言:

Ebenezer 提到...

請問邊個將會試妳搞出嚟嘅實驗品呢?

小星 提到...

實不相瞞,下午看到這個問題,著實令我沮喪了好一陣子。



唯有靜下心來,回想「玩食物」的目的 -- 消磨時間、娛樂自己。

匿名 提到...

dear....let me be the white mouse! haha

小玄 提到...

紅酒加蜂蜜浸已去皮的梨 <- 依個好似好OK喎, 等匿名V的食評.

Miss Kwong 提到...

想問你講的那間Coffee habitu係唔係在GOD那間?環境靜嗎?

小星 提到...

Dear, hope u like it!

小玄
理論上應該係 OK嘅,d 味係會 match

小星 提到...

Miss Kwong
yes, i don't find it 'quiet'.
however, i was there during the peak hour, full house!

many ppl, much noise...

Miss Kwong 提到...

似乎那處附近都無乜邊間coffee shop係較寧靜啊!

小星 提到...

咦...我無留意。不過,你可以去利園,應該人少D,咁會靜D。

Miss Kwong 提到...

利園那間係STarbucks? Cova?

小星 提到...

咦...我唔知嗰兩間,我上次見 Pacific Coffee 無人。如果想食好味西餅,可以考慮 Chocolat Debauve & Gallais 喎,不過稍貴~