2010年12月30日 星期四

世上有壞蛋

世上有壞蛋。
壞蛋,令我很火。

做醫護想病人好,做教育想學生好 - 天經地義。


你要玩嘢,我會奉陪。

---------
特別嗚謝嘉雲幫我改信

13 則留言:

Miss Kwong 提到...

自己都要保重。

匿名 提到...

別火別火
世界之大,咩人都有
問心無愧就得啦
remember the "proverb", "make things happen"
I believe you are making things happen for the wellbeing of the child.
Well done ar!!!

嘉雲同學

Ebenezer 提到...

小弟今年都遇過好些壞人,奉勸多點冷靜與忍耐,看多一點事情的每一面,對自己會有利,回應也要講時機,務求一擊即中!

我老師曾提點過我,面對壞人,give them enough rope so that they can hang themselves,放長線,才能叫人死得透!

小星 提到...

Miss kwong
嗯, 大家都要保重~

小星 提到...

嘉雲同學
好句 "問心無愧" !!!
最終幫唔幫度手,我唔知. 但係哩個case唔做嘢我會覺得自己唔啱.
我成日都覺得自己已經很底線, 如果我都忍唔住要做多一點, 即表示佢真係好有需要.

小玄 提到...

小星,
不要火不要火, 世上好公平..有好人當然有壞人.

新的一年祝你生活愉快~

小星 提到...

Ebenezer
我同壞人對話都好忍耐, (虛偽嘛, 扮斯文) 不過真係唔夠冷靜, 無 問佢title. 由於嬲爆, 我怕自己態度失禮, 急忙問完基本資料就收線. 我其實 想問醫生攞d 意見幫個視障小朋友. 上次打去,佢話我無家長同意書, 今次我 已經叫家長親手送去俾醫生, 佢連小朋友叫咩名都唔問,話無收過就想打發 我!! 我話"你連邊個client 都未知就話無?" 佢又用其他回應推卸. 講到最尾又 話要"正式寫信"! 可能諗住麻煩我, 我會收手.

佢要玩document, 我就同佢玩 囉. 我係用咗大半日寫, 宜家我咪要你用正式信件覆我囉.

我同事懷疑接電話唔係嗰個醫生, 大家做開哩個工種, 無理由鍾意寫信寫報告.

小星 提到...

小玄
謝謝你.

Ebenezer 提到...

大多數壞人都係欺善怕惡果種,如果妳再三反思都覺得不得不出手,搵多D人幫妳吧!

只要道理在妳那邊,並且別人見到妳擇善固執只因要是為別人、做好事,自自然然個天會叫人幫妳。

唔駛氣,若問心無愧,泰然處之!

小星 提到...

有呀, 我d靚女同事好好人架,有的幫[手] , 有的幫[眼], 封信即日已寄出.

小玄 提到...

忘了向小星同學會仝人, V及各位網友祝福.
祝你們新一年工作順利, 闔家身體健康. HAPPY NEW YAER)))))))))))))))

Miss Kwong 提到...

@小星
謝謝呀!壞人真的太多,卻無法趕走他們,唉!

我支持你繼續幫助那些有需要的人,他們實在太需要支援了。

小星 提到...

Thanks, and let us do what we can do!