2011年9月29日 星期四

有些公司發現有職員會於上班時間上網睇無聊嘢,所以用「技術」阻止職員上一些網站。
結果發生奇怪事件:正正常常想搵資料,準備做功課做Powerpoint都做唔到。

有些公司發現有職員會浪費資源,所以電腦慢到龜速都不能換。一部電腦你用上六七八九年,肯定不會錯。

有些公司發現有職員會偷懶會做漏嘢,於是管理方法便是不停「報告」。一半工作時間就是花在記錄自己會做乜將會做乜同做完的檢討。

有規矩不是不好,樹大有枯枝也正常,想要處理或防範枯枝也合理。

我相信管理層不是為了俾人鬧戇居而定規矩、不是為了降低生產力,但最終打着正義旗號,去得太盡害人害己。

6 則留言:

Ebenezer 提到...

呢d control 到「不計成本」嘅地方,一定係政府機構喇,對嗎?

小星 提到...

類政府機構囉~

匿名 提到...

totally agree!! The government and public section HR are rubbish. Nothing can be done, but just hinder other colleagues progress

Rit

匿名 提到...

我都好討厭呢D廠, 完全阻住我做野...

雪人

小星 提到...

Rit

I hate IT dept even more!
I have to fill up a form to apply for connecting a printer at office. Can you believe that!!

小星 提到...

雪人

廠喇, 公司喇, 「大老闆」(尤其是大老闆) 都好煩~